Christophe van der Maat, staatsecretaris Defensie in het kabinet Rutte 4, opende de Koningshoevenontmoeting 2024 met een verhelderend maar ook indringend betoog en blik in de toekomst aangaande de verdachte en heimelijke buitenlandse interesse voor de Nederlandse infrastructuur. Daaraan voorafgaand vonden Zomersessies plaats in de aula van Tilburg Universiteit.
Van de Zomersessies is een video-opname beschikbaar via YouTube.
Zie voor een geschreven samenvatting van deze laatste Koningshoeveneditie hier onder de fotocollage.
We kijken terug op een geslaagde 23e Koningshoevenontmoeting, met bijzondere DANK aan alle SPONSOREN!
Op 6 september 2024 vond al weer de 23 editie plaats van de Koningshoevenontmoeting. Een kleine regenbui tijdens het programma kon de vreugde niet bederven. Die was al begonnen met een feestelijke welkom door de 50e jarige Tilburg Jazzband Lammarotte. Het centrale thema was: “Brabant als spiegel van Europa”.
In de middag vonden voor de tweede keer de Zomersessies plaats: een inspirerende bijeenkomst waarin de impact van landbouw- en voedseltransitie, (arbeids)migratie en ondermijning op Brabant uitvoerig werd besproken.
Daarna was er de traditionele netwerkbijeenkomst. Stil was het toen gastspreker Christophe van der Maat, staatssecretaris van Defensie in het vierde kabinet Rutte, een boekje open deed over de verdachte en heimelijke buitenlandse interesse voor de Nederlandse infrastructuur m.b.t. transport, energie en dataverkeer. In een eventuele oorlog, die soms dichterbij lijkt dan we denken, speelt deze infrastructuur een cruciale rol. Gelukkig ging na zijn verhaal de zon weer schijnen, zodat onder het genot van een hapje en drankje weer veel informerende en verbindende ontmoetingen konden plaatsvonden.
ZOMERSESSIES OP VIDEO TERUG TE ZIEN
Dit jaar werd voor de tweede keer voorafgaand aan de netwerkontmoeting de Koningshoevenontmoeting Zomersessies georganiseerd. BrabantKennis, Tilburg University, Gemeente Tilburg en de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) trekken hierin samen op. Dit jaar was het thema: ‘Brabant als spiegel van Europa’. Het gehele programma is via https://lnkd.in/esbNc4FJ terug te kijken.
Europa is meer voor onze provincie dan een wetgever, meer dan een plek waar subsidiegeld vandaan komt. Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald. Kan Europa de weg wijzen voor Brabant, of gebeurt dat andersom?
Tijdens de zomersessies werd stil gestaan bij drie onderwerpen in Europees perspectief: de landbouw- en voedseltransitie, (arbeids)migratie en ondermijning.
Eveline van Rijswijk sprak in het eerste deel met Inez van Oord, co-founder van Fiber Foods en Jeroen Candel van Wageningen University & Research, over de kansen en opgaven van de voedseltransitie in de Europese context.
Daarna gingen Conny Rijken, nationaal rapporteur mensenhandel en hoogleraar Mensenhandel en Globalisering Tilburg University samen met Saskia Hollander, EU & Global Affairs Unit The Clingendael Institute dieper in op de impact van keuzes die gemaakt zijn, en die nog gemaakt zullen moeten worden, t.a.v. (arbeids)migratie.
Ten slotte was Theo Weterings, burgemeester Gemeente Tilburg en voorzitter Veiligheidsregio Middenwest-Brabant te gast. Samen met Conny Rijken en Tibor Fijnaut, programmamanager ondermijning Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland ging hij in gesprek over (de bestrijding van) ondermijning en de impact daarvan op onze provincie.
Het programma werd afgewisseld met een poëtisch intermezzo van campusdichter Chinenye Oguejiofor en uitleg van Myrthe Krepel Smelt over het pop-up parlement Zachte Macht.\
💡 Meer informatie en een uitgebreide fototerugblik vind je op de website van BrabantKennis: https://lnkd.in/etAVDcBY.
Je titel komt hier
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.