Home » Wie is wie tijdens de Zomersessies

Wie is wie tijdens de Zomersessies

Eveline van Rijswijk is presentator, programma- en theatermaker, spreker, wetenschapscommunicator en historicus. Ze studeerde politicologie, geschiedenis en filosofie aan de Universiteit Leiden. Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden. Ze presenteerde ook Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradio-programma van de NTR op NPORadio 1. In het najaar van 2018 debuteerde Eveline met de politieke onewomanshow “De Première”, over 100 jaar vrouwen in de Nederlandse politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier blijft. Ze schopte het in de zomer van 2019 tot de finaleweek van De Slimste Mens.

Beatrix Bos heeft aan de TU/e haar Master Sustainable Energy Technology behaald. Tijdens haar studententijd heeft ze meegebouwd aan de zonneauto en daarmee de wedstrijd in Australië gewonnen. Op dit moment is zij als Project Manager & Impact Creator bij Carbyon aan het bouwen aan een efficiënte machine om CO2 mee op te vangen. Daarnaast is ze als hobbyproject ook betrokken bij de Gerard en Anton Awards voor startups in Eindhoven.

Hans de Neve is de oprichter en CEO van Carbyon. Hij was de voorbije dertig jaar actief in verschillende sectoren waaronder telecommunicatie en energie. Daarbij zoekt hij steevast hoe technologie een antwoord kan bieden op de maatschappelijke uitdagingen die zich aanbieden. Met Carbyon wil hij resoluut de klimaatverandering terugdraaien.

Eva Wolf is een expert op het gebied van conflicten rondom publiek beleid. Deze conflicten kunnen bijvoorbeeld gaan over intensieve veeteelt, windmolens en de bouw van snelwegen. Op dit moment leidt zij het JPI Urban Europe-project ‘Conflict in Transformations’ (CONTRA). Dit project onderzoekt hoe conflicten over klimaatbeleid in verschillende Europese steden worden aangepakt en wat dit betekent voor het voeren van goede beleidsconflicten. Eva kijkt ook naar de rol van kunst, met name theater, bij het verbeteren van deze conflicten.

Jessica den Outer heeft een achtergrond in milieurecht en is sinds 2017 betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Den Outer is veelgevraagd adviseur en spreker en zet zich graag praktisch in. Zo schreef zij mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet (Earth Advocacy Youth). Ook in Nederland pleit zij voor erkenning van Rechten voor de Natuur (waarvan in 2023 haar gelijknamige boek verscheen) en is zij een van de initiatiefnemers achter de Maas in de Wet.

Esmah Lahlah is namens GroenLinks wethouder van Bestaans-zekerheid, Kansengelijkheid en Talentontwikkeling in Tilburg. Ze studeerde Kinder- en Jeugdpsychologie aan Tilburg University en behaalde een Doctoraat Rechten aan de Tilburg Law School. Als wethouder zet Esmah zich sinds 2018 in voor Tilburg. Ze heeft de portefeuilles Werk en Arbeidsparticipatie, Maatschappelijke participatie, Kinderopvang, Taal en laag-geletterdheid, Emancipatie, Diversiteit en Inclusie. Ze vindt het belangrijk om de verbinding te zoeken met en tussen de verschillende groepen mensen in de stad.

Dilara Bilgiç (Adiyaman, 2002) is schrijver, spreker/ moderator en freelancepublicist (bij De Correspondent en De Groene Amsterdammer). In 2020 verscheen haar debuut, De Black Box Democratie, een politiek-filosofische analyse van de democratie in Nederland. In 2022 verscheen haar tweede boek De gelabelde, een literaire non-fictie over de invloed van labels op het leven van mensen. Naast het schrijven geeft Dilara ook lezingen. Zo hield ze de vijftiende Amersfoortse Bergrede over het giftige hokjesdenken in onze klassenmaatschappij.

Trijntje van de Wouw, MSc is schrijver, poëet en socioloog. In diens werk worden de bewegingen in henzelf, de maatschappij en de natuur omarmd en verafschuwd. Niks of niemand is veilig. Trijntje was campusdichter van Tilburg University (2022), schreef voor Memento Festival, publiceerde onder andere in Wobby en Seizoenszine, verscheen in de bundel van De Nederlandse Gedichtenwedstrijd en stond op het festival Dichters van de Prinsentuin. Trijntje studeerde aan TiU en EUR.

René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is ook vader van twee kinderen, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor Het Financiële Dagblad, poëzieminnaar, schrijver van veel te veel boeken en stamcaféganger. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert.

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Naast haar wetenschappelijke werk is ze ook auteur van meerdere boeken, waaronder Het maakbare brein en Passies van het brein. Margriet Sitskoorn doet onder andere onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag.